info@akaygrup.net


0262 642 10 29

0532 526 17 92



Firmamız nakliyat ve madencilik alanında hizmet vermekte tufal ,kum ,çakıl ,
alçıtaşı gibi inşaat malzemelerinin tedarik ve nakliyatını yapmaktadır.

Ürünlerimiz >> Tufal

Tufal Oluşumu

Metallerin Oksitlenmesi:

Metal ve alaşımlar havayla tepkiyerek oksitler meydana getirir. Gaz tribünlerinin, roket motorlarının ve yüksek sıcaklıkta çalışan petrokimya cihazlarının tasarımında, metallerin yüksek sıcaklıktaki oksitlenmeleri özellikle önemlidir.
Bir metalin yüzeyinde oksijenin metali oksitlemesiyle oluşan oksit, metal ve oksijenin basitçe kimyasal olarak birleşmesiyle değil, bir elektrokimyasal süreçle meydana gelir.
Oksitlenmenin ilk safhasında, oksit filmi süreksizdir ve münferit oksit çekirdeklerinin yanal büyümesiyle başlar. Çekirdeklerin birbirine temasından sonra iyonları yüzeye dik yönde kütle taşınması başlar. Birçok durumda şekil 1’ de gösterildiği gibi oksijen oksit-gaz arayüzeyinde iyonlarına indirgenir ve oksit oluşması bu şekilde meydana gelir. Oksit ilerlemesi ise ana metale doğru devam eder. Diğer bazı durumlarda, örneğin ağır metallerin oksitlerinde, aşağıdaki şekilde gösterilen yönün tersine bir oksit ilerlemesi söz konusudur.

Metal ve alaşımlarının oksitlenme mekanizmasının ayrıntısı, özellikle farklı bileşimlerdeki tabakaların ve kusurların bulunması durumunda, çok karmaşık olabilir. Örneğin demir, yüksek sıcaklıklarda oksitlendiğinde bir dizi oksit oluşturur: FeO, Fe2O3, Fe3O4. Alaşımların oksitlenmesi alaşım elementlerinin birbirini etkilemesiyle daha da karmaşık hale gelir.
Oksit kabukları çelik üzerinde temel olarak 3 farklı formda bulunur. Bunlar hematit, manyetit ve wüstit olup katmanlı bir yapı sergilerler. Hematit (Fe2O3) katmanı genellikle en dışta bulunurken, manyetit (Fe3O4) orta bölgelerde, wüstit (FeO) ise en iç bölgelerde oluşur. Özellikle yüksek silisyum içeren çeliklerde oksit-çelik arayüzünde ince katman halinde fayalit (FeSiO4) oluşumu görülür. Yüksek sıcaklıkta çelik üzerinde oluşan oksit tabakası şekil verme işlemlerinde çok büyük önem taşıdığından kapsamlı olarak çalışılan bir konudur. Karbon çeliklerinde genel olarak oluşan oksitler daha önce belirtildiği gibi hematit, manyetit ve wüstit olup, sırasıyla 1:4:95 oranında bulunurlar.
Bu oranlar oksidasyon ortamı ve malzemenin kimyasal kompozisyonuna göre değişir.